ÅSIKT

Leve demokratin!

DEBATT
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Vi lever trots allt i en demokrati. Även om den fungerar dåligt. Valet var en rysare in i det sista och många har spått att nästa val blir ännu värre. Det är få skillnader mellan partierna numera. Alla trängs i mitten. Det kanske mest absurda är att det är högern som numera står för de radikala idéerna. Borde det inte vara vänstern?

Men vänsterns gamla folkrörelsepartier har svårt att förändra sig själva. De har samlat på sig så mycket makt att makten ofta blir viktigare än politiken. Därför föredrar de att slå vakt om och bevara det som de byggt upp och dessutom säga nej till alla nya förslag. Det är enklast så.

I längden blir den politiken omöjlig. Högern kapar åt sig mark i fråga efter fråga. Att Fredrik Reinfeldt i denna valrörelse uppfattas som mer trovärdig än Göran Persson i arbetsmarknadspolitiken säger väl allt? Kampen mot arbetslösheten har alltid varit socialdemokratins största profilfråga.

Detta val borde leda till självrannsakan, i många partier. Men också inom massmedia. Vi har varit duktiga på att stödja de etablerade partierna! Vi är goda statsbärande medier som gör som makten vill.

I övrigt är det bara att utbrista: Leve demokratin!

Lotta Gröning