ÅSIKT

Skylla på någon annan

DEBATT
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Jag är så trött på alla som vill skjuta budbäraren. Jag är en av många i media och jag vet inte hur många gånger jag har fått skulden för socialdemokratins valförlust. Men det är inte bara jag. Så fort det blir problem för ett parti eller en organisation så är det medias fel. Allt är egentligen medias fel åtminstone om det har med elände att göra.

Visst, också jag begriper att det är praktiskt, att hela tiden kunna skylla sina egna misslyckanden på någon annan. Då behöver man inte idka någon självkritik, inte fundera över vad som skulle kunna göras bättre. Vad skönt att bara kunna tycka synd om sig själv och gråta krokodiltårar i ”media”. Ingen kan förneka att ibland är media också väldigt bra att ha. När man vill skapa en liten affär, eller när allt går lysande så lovorden haglar i rapporteringen.

Jag tycker att vi i media är alldeles för osjälvständiga. Vi gör nästan alltid som partierna vill och rapporterar snällt. I detta val stängde vi också effektivt ute alla småpartier, vilket är toppen för partietablissemanget. Då är inte konkurrensen så stor.

Okej, vi inom media är långtifrån felfria. Men något ansvar lär samhällets aktörer ha själva också för sina misslyckanden.

Lotta Gröning