ÅSIKT

Det är sällan kompetens styr utnämningar i politiken

DEBATT
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Det ringde en kvinna till redaktionen före valet och bad mig skriva om Jan Eliasson – utrikesministern. Han fyller snart år sa hon, han blir pensionär. Den bästa födelsedagspresent vi kan ge honom är att rösta på socialdemokraterna och se till att han blir utrikesminister en period till. Nu blev det inte så.

Utrikespolitiken hade ingen större roll i valet. Inte ens en så kompetent person som Jan Eliasson fick någon framträdande roll. Detta trots att många både på höger och vänstersidan ansåg att även alliansen skulle behöva en Jan Eliasson. Några kommentatorer tyckte att han skulle plockas upp av den borgerliga regeringen. Det ligger något i detta.

Jan Eliasson har varit läromästare till många socialdemokratiska utrikesministrar. Han kan inte ha haft det lätt eftersom alla inte haft en sådan där lysande begåvning för frågorna och ämbetet. Jag har funderat mycket över varför det dröjde så länge innan han fick en ministerpost. Men det är sällan kompetens styr utnämningarna i politiken. Det tycks mest vara nyckelpersoner som ska placeras. Det är så i kollektiva församlingar där lojaliteten är viktigare än förnyelse och utveckling.

Lotta Gröning