ÅSIKT

Mässan handlade om yttrandefrihet

DEBATT
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Jag har varit på bokmässa. Det är en speciell upplevelse. Där stod Jan Guillou och Liza Marklund och pratade om sina böcker, P O Enquist satt och drack kaffe, systrarna Graaf satt i en monter och såg övergivna ut. Linda Rosing lyssnade på ett föredrag om sportjournalistikens villkor i Aftonbladets monter. Bert Karlsson kryssade som en Atlantångare mellan montrarna och diskuterade valrörelsen.

I ett annat hörn stod Jonas Gardell som för första gången inte fick oss att skratta. Han var mycket allvarlig och upprörd och talade om hoten mot de homosexuella. Om människor som misshandlas till döds, om deras utsatthet.

– Jag vill inte att min son ska få höra att hans pappa är en varböld i samhället, sa Jonas Gardell.

Jag insåg att vi tar för lätt på hoten mot de homosexuella. Men att vi själva är förtryckare är något vi inte vill höra i detta moderna land där vi tycker oss vara så fina och präktiga och goda demokrater. Jonas Gardell var mycket bra!

Sedan var det alla andra intressanta människor. Jag talade med fabriksarbetaren som inte röstade på sossarna på grund av deras energipolitik. Jag talade med Elsa som hade städat åt fint folk och med en långtidssjukskriven kvinna som var rädd för framtiden.

Mässan handlade om yttrandefrihet, det kändes himla bra.

Lotta Gröning