ÅSIKT

Till och med ättestupan framstår som mer human

DEBATT
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Nu har det hänt igen. ”En döende man låg nedkletad med avföring i sin säng så länge att den torkat fast. När han till slut togs om hand hade han så svåra smärtor att han först måste få morfin för att kunna tvättas.

Mannen dog ett dygn senare”, meddelar TT.

De statliga inspektörerna som tillsatts för att bevaka att gamla inte vanvårdas hann uppenbarligen aldrig dit. De kommunala tjänstemän som upphandlar vården är inte intresserade av de gamla, bara av att det är billigt. I det här fallet var det ett privat vårdbolag som var billigast. Attendo Care slog kommunens bud med 15 procent. Deras recept för att vårda de äldre byggde på färre personal. Vi har sett det förr och är knappast förvånade.

Jag är däremot förvånad över att folk kan gapskratta åt den gamla socialistiska devisen att man inte ska tjäna pengar på människors utsatthet.

Till och med ättestupan framstår som mer human. Att

ligga och sakta dö i sin egen avföring är under all värdighet. Våra hundar behandlar vi bättre. Där är vi eniga om att våra bästa vänner inte ska lida när det är dags. Men våra gamla skyfflar vi bara undan in i ensamhet och plågor.

Lotta Gröning