ÅSIKT

Det går inte att blunda för miljöhot

1 av 2
DEBATT
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Märkligt att en del blir förbannade för att Aftonbladet kör debattartiklar om klimatförändringarna och upprop för att politiker ska ta miljöfrågorna på allvar. Hur kan man vara emot en bättre miljö?

I århundranden har ansvariga politiker, folk i allmänhet och experter blundat för vad miljöförstörningarna innebär för mänsklighetens överlevnad. Vi har blundat för och blundar forfarande för att kemikalier och andra skadliga ämnen dödar människor. Tänk när folk duschade i hormoslyr för att visa hur ofarligt det var. Eller när arbetare ovetande om riskerna jobbade med asbest. De som idag jobbar med asbest gör det på egen risk och stora säkerhetsåtgärder. För bara några år sedan erkände expertisen att det inte är särskilt bra att laga tänderna med amalgam.

Vi har alla ett ansvar för miljön, framför allt gentemot barn och barnbarn i kommande generationer. Det tyder både på dumhet och egoism att bara blunda för vad som håller på att hända. Om en människa dör av miljögifter återstår det miljontals. Men om jorden dör så har vi ingen annan jord.

Lotta Gröning