ÅSIKT

Matproduktionen gör mig vansinnig

1 av 2
DEBATT
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Många tankar dyker upp när klimatfrågorna diskuteras. Det som retar mig till vansinne är hur vi producerar maten. Den svenska fiskpinnens tillverkning är en sorglig historia. Fisken tas upp utanför Norge, den fileas i Kina och när den når våra svenska matbord har fiskpinnen åkt ett varv runt jorden. Det är skandal! För att inte tala om att vi skickar slaktdjur från Sverige till Italien för att det blir billigare.

Mitt förslag är: inför grön skatteväxling i produktionen av mat. Lägg dyra energiskatter på alla matvaror som på grund av storskalighet, oligarki och rationell produktion skickas långa sträckor. Satsa istället på att utveckla den lokala livsmedelsproduktionen. Uppmuntra småskalighet, valfrihet och fri konkurrens.

Sanningen är den att när stora internationella industrier köper upp alla småproducenter och koncentrerar all produktion då upphör den fria konkurrensen – liksom valfriheten. Ett av storskalighetstänkarnas viktigaste mål är att maten ska vara så billig så möjligt. Det räcker inte. Inte för människorna, inte för djuren och inte för jorden som vi bara har till låns.

Lotta Gröning