ÅSIKT

En myt att jobben flyttar utomlands

1 av 2
DEBATT
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Arg blir jag på alla politiker som kör med skämselpropaganda. Hur ofta har vi inte fått höra hur allt från moderater till socialdemokrater stått och ojat sig över alla jobb som flyttar utomlands. Läget är allvarligt brukar det heta. Men att jobben flyttar utomlands är en myt.

Enligt SCB:s senaste statistik har 8 500 industrijobb flyttat utomlands de senaste tre åren. Det innebär att 2 800 jobb om året har försvunnit. Det är inte särskilt mycket med tanke på den hårda konkurrensen från låglöneländerna inom industri- och tillverkningssektorn.

Då är det befogat att fråga sig varför politiker utbrister i sådana ramaskrin? Svaret är nog enkelt. Industrin är skickliga opinionsbildare. Politikerna har kanske inte heller begripit att de nya jobben finns inom tjänstesektorn.

Det var förresten inte så länge sedan politiker också hojtade om alla direktörer som skulle flytta utomlands.

Undrar om SCB har sammanställt någon statistik på detta? Flyttade inte Percy Barnevik? Eller det kanske var flydde. Och så har visst förre Skandiachefen Lars-Eric Petersson dragit till London. Någon mer känner inte jag till. Gör ni?

Lotta Gröning