ÅSIKT

Metall kämpar för männens makt

1 av 2
DEBATT
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Fackförbundet Metall ställer inte upp på LO:s låglönesatsning. Skälen som Metalls ordförande Stefan Löfven anger är att Metalls lågavlönade kvinnor inte kan vara solidariska med andra lågavlönade kvinnor eftersom de trots allt kan ha högre lön än metallarna. Hur skulle det se ut om de lågavlönade metallarna var solidariska med andra fackförbund och inte lojala med Metall?

Att sedan metallarna som varit löneledande inom LO i alla år inte haft förmågan att lyfta sina egna lågavlönade är en annan fråga. Stefan Löfven talar inte om detta men lovar nu att de i avtalsrörelsen ska ta ansvar för sina lågavlönade. Synd att Metall inte tänkt på det tidigare.

Stefan Löfvens argumentation är precis densamma som arbetarrörelsen använde när den beslutade sig att kämpa för den allmänna rösträtten. Då var männen eniga om att männen måste gå först. Så har det förblivit. Då som nu handlar givetvis metallarnas kamp om männens makt. Inte kan ett ledande fackförbund ge avkall på sin styrkeposition och avstå för andra. Det begriper varenda en som haft eller innehar en maktposition.

Repliker om Metall och kvinnolöner

Lotta Gröning