ÅSIKT

Riksdagen låter sig påverkas av sägner

1 av 2
DEBATT
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Det är mycket som florerar i tidningarna som inte är sant. Vandringssägner är inte särskilt ovanliga. En av våra mest kända är den om råttor i pizzan. Men nu tycks vi ha fått en vandringssägen som till och med påverkat riksdagen och beslut som fattats där. Det handlar om ”alla” självmord efter stormen Gudrun. Nu har en forskare Eva Londos kommit fram till att den självmordsvåg som media beskrev ganska ingående var just en vandringssägen. Hon har intervjuat ett 60-tal personer om deras erfarenheter och bara lyckats hitta ett självmord som kan relateras till stormen. Självmordsvågen lyftes fram i riksdagsdebatten när skadeersättningen till de drabbade skulle betalas ut.

Undrar varför det blev så här? Stormen Gudrun var en inhemsk katastrof som hamnade i skymundan av Tsunamin. Kanske tyckte folk att Tsunamioffren fick för stort utrymme?

Jag undrar vilka fler vandringssägner som är i omlopp. En tror jag mig känna till! Det är den om att alla sjuka och arbetslösa gör allt för att slippa jobba. Snacka om att regeringen driver den myten.

Lotta Gröning