ÅSIKT

Än finns det hopp för arbetarrörelsen

1 av 2
DEBATT
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Per Winberg, ordförande för Transport, har tagit strid mot IF Metalls och Stefan Löfvens motstånd till att stödja låglönesatsningar. Äntligen! Per Winberg gör mig glad i själen. De lågavlönade kvinnorna behöver stöd av övriga LO-förbund om deras situation ska förändras. Kvinnorna har i decennier stått längst ner på klasstrappan och hittills har intresset varit minst sagt ljumt från manliga starka förbund att solidariskt ställa upp på kvinnornas situation. Tänk om det kunde bli ändring.

Arbetarrörelsen har stora problem med gubbigheten och med gamla ingrodda maktstrukturer. Det innebär stora svårigheter med att anpassa sig till det vårt nya samhälle. Det finns helt enkelt för många män med för mycket makt som alltid tycker sig veta bäst.

När gäller jämställdheten finns det ingen anledning att jubla och slå sig för brösten. Kvinnorna har en underordnad roll, kvinnar har alltid fått koka kaffe och gör det i viss mån fortfarande. IF Metalls argument mot att stödja låglönesatsningen visar på ett hundraårigt revirpinkande. Per Winberg däremot ger arbetarörelsens hopp.

Lotta Gröning