ÅSIKT

Mona Sahlin får en tuff uppgift

DEBATT
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Socialdemokratin är en folkrörelse sa Mona Sahlin på presskonferensen här om dagen. Tyvärr kommer Mona Sahlin att få erfara att partietablissemanget har tappat rörelsen och partiet att numera i huvudsak består av anställda och förtroendevalda. Gräsrötterna har schappat! Den interna demokratin har körts baklänges för länge sedan och människor försvinner när de inser att politiken inte går att påverka.

I går kom också siffror som visade att SSU numera inte är det största ungdomsförbundet: både MUF och KDU är större. SSU har bara 4 300 medlemmar.

Mona Sahlins uppgift blir oerhört tuff. Partiet är inte bara i kris, det handlar också om ifall arbetarrörelsen har förmågan att bli ett parti som människor ser som en tillgång i 2000-talets Sverige.

Det gamla industriarbetarpartiet måste anpassa sig till en ny tid, där tjänstesektorn är en viktigare bransch än industrin. Göran Persson slog ju fast in i det sista att Volvo och bilindustrin var framtidsbranschen.

Ska Mona Sahlin lyckas vända trenden för socialdemokratin lär hon nog rensa i leden av politiker och ombudsmän. Många lever kvar i en svunnen tid.

Vad tror ni: är socialdemokratin ett parti för 2000-talet?

Lotta Gröning