ÅSIKT

Vi har blundat för miljön i decennier

DEBATT
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

I går kom FN:s klimatrapport. Medier gör stora rubriker av att människan pekas ut som ansvarig för den globlala uppvärmningen. Jag blir nästan förbannad: vem skulle det annars vara om inte vi som befolkar jorden? Å andra sidan: ansvariga politiker, näringslivsidkare och helt vanligt folk har i alla tider förnekat att de har något ansvar för miljöproblemen. Forskare har anklagat miljöförespråkare för att skrämma och uppvigla folk. Tankesmedjor och opinionsbildare har sagt att det bara är positivt om vi får mer värme och kan ligga och sola oss hela dagarna.

Alla har blundat i decennier eftersom tillväxten ansågs viktigare än jordens överlevnad. Det långa perspektivet för barn, barnbarn och kommande generationer orkade just ingen tänka på.

Nu står vi här. Med översvämningar, jordskred, smältande glaciärer och torka med svält och sjukdomar som följer i dess spår.

En sak är i alla fall bra, nämligen att FN har kunnat enas om och prioriterar att publicera en sådan allvarlig larmrapport. Miljöhotet tas på större allvar än tidigare. Men bli inte förvå-nad när makthavare med vinstintresset för ögonen hojtar om att allt är överdrivet.

Lotta Gröning

ARTIKELN HANDLAR OM