ÅSIKT

De hjälpte Saab att sälja JAS

1 av 2
DEBATT
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Min kompis och hennes familj åkte till Sydafrika över jul. De var där på semester, de stannade i tre veckor. De hjälpte Sverige att sälja JAS-plan. Att de som turister blivit försäljare av jaktflygplan för Saabs räkning hade de visserligen ingen aning om. Det är den förra regeringen som bakom folkets rygg gjort en överenskommelse med Saab att de får poäng för varje svensk turist som landar i Sydafrika. Saab får nämligen tillgodoräkna sig hela den skandinaviska turistökningen till Sydafrika från år 2000 till 2011. Poängen som Saab får räknas utifrån att varje turist spenderar ca 30 500 kr per person. Det innebär att Sydafrika i motköp från Saab ska spendera 9 miljarder dollar på inköp av JAS.

Jag är minst sagt häpen! Nästan mållös! Andra företag såsom Ica och Coop ger oss medlemskort. En poäng för varje köpt krona i återbäring. Men Saab lyckas med konststycket att tjäna pengar på folks semesterresor och får dessutom återbäring i form av order på krigsflygplan.

Detta låter som ett fall för konsumentombudsmannen och för eu-domstolen. Snacka om manipulation! Det är säkert många Sydafrikaresenärer som hade valt ett annat resmål om de vetat om att de blivit vapenförsäljare.

Lotta Gröning

ARTIKELN HANDLAR OM