ÅSIKT

Kärleken har inga gränser

1 av 2
DEBATT
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Äntligen har jag fått lite svar på mina frågor. När Christer Fuglesang åkte ut i rymden funderade jag mycket över om astronauterna som lever så tätt tillsammans inte blir kära. Uppdraget är verkligen annorlunda och det borde vara romantiskt att från rymden beskåda jorden och världsalltet. Men i rymdkapseln fanns inte utrymme för några kärlekshistorier. Attraktionen dör kanske i sällskap av blöjor och pillermat.

För astronauten Lisa Nowak exploderade den på marken i stället och tur är väl det. Tänk om Christer Fuglesang fått åka upp med de båda kvinnliga rivalerna eller ännu värre de förälskade tu. Finns det något jobbigare att vara i närheten av två turturduvor?

Men rymdsåpan som nu rullas upp framför våra ögon är både kittlande och tragisk. Svartsjuka, kidnapping och mordförsök är inga trevliga ingredienser i en kärleksaffär. Lisa Nowak som nyss var hjälte riskerar i dag livstids fängelse.

En sak är säker, rymdsåpan har visat att kärleken inte har några gränser. Kanske är det också så att rymdresan förändrar människor. Många av astronauterna som varit i rymden har fått en annan livssyn. Nowaks var väl brutal, andra har valt att kämpa för miljön och några har till och med blivit politiker.

Lotta Gröning