ÅSIKT

Förvaltarnas bonus får mig att må illa

1 av 2
DEBATT
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Jag gjorde en dokumentärfilm för ett antal år sedan med Agneta Fagerström Olson. Vi frågade folk om framtiden. Vi intervjuade många och det som då slog oss var att få tyckte att de kunde påverka samhället. Men det fanns en lysande stjärna som ansåg att han hade en oerhört stor makt. Det var en fondförvaltare.

Det är inte utan att jag förstår honom.

När Aftonbladet igår visade hur mycket pengar som PPM:s fondförvaltare tjänar är det nästan så jag mår illa. Svenska folkets hårt intjänade pensionspengar förvaltas av ett gäng fondförvaltare som varje år får miljoner i bonus som tack för ett gott arbete. Stjärnan Stefan Carlenius, 40, fick ett lönelyft på nästan 60 procent förra året.

Det är skillnad mot fattigpensionärerna som till och med får sänkt pension. De har svårt att överleva på de små pensionerna. Det är människor som också gjort ett gott arbete, kämpat hårt i många år, men det räknas liksom inte. Slita ut kroppar och stå framför en maskin i en industri eller tvätta en gammal människa i vården är inget i jämförelse med de coola förvaltarna som hanterar pengar.

Pensionspengarna räcker inte är budskapet från politikerna, köp en pensionsförsäkring.

Ändå är branschen i guldläge just nu. Börsen går bra och fondförvaltarna sitter i pampiga villor i Stockholms finaste områden.

Lotta Gröning

ARTIKELN HANDLAR OM