ÅSIKT

Vad ska vi ha ett försvar till?

1 av 2
DEBATT
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Ha, ha, nu vet jag vart försvarsminister Mikael Odenberg reser. Till Norge! Grannlandet har precis som vi lagt ner sitt invasionsförsvar. De räknar också kallt med att aldrig bli angripna. Precis som vi satsar de i stället på ett insatsförsvar. Det vill säga att krigen ska vara någon annanstans. Precis som vi har Norges försvarsbudget minskat radikalt. Både Sverige och Norge brottas med att pengarna inte räcker till för att behålla alla delar av försvaret. Därför har den lysande idén kläckts om samarbete.

Förhoppningen är att om man samarbetar om utbildning, övningar och luftbevakning, då räcker pengarna längre. På det lilla, lilla försvarsdepartementet i Stock­holm är man lycklig. Det finns nästan inga gränser för vad vi kan göra tillsammans, utbrister H G Wessberg som är statssekreterare.

Frågan är om besparingar och samarbete räcker. Försvarsministrar utan försvar är nästan lite löjligt. Eftersom försvarsmakten inte längre tror på att vi ska bli angripna, vad ska vi då ha försvarsmakten till? Insatsförsvar i andra länder för fred kan UD eller FN administrera.

Vad tycker ni? Har försvarsmakten spelat ut sin roll, eller har de bara fel strategi? Mejla oss: [email protected]

Lotta Gröning