ÅSIKT

Åkesson har rätt om partistödet

DEBATT
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Helt plötsligt har reglerna för partistöd börjat diskuterats.

Anledningen är att Sverigedemokraterna får ut sitt stöd trots att de inte har kandidater till alla uppdrag i kommunerna.

Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson anser att det är helt rimligt. Finns det inga kandidater menar han att partistödet används till att bygga upp en lokal avdelning. Jag kan inte annat än hålla med Jimmie Åkesson.

För det första kan vi inte ha särskilda regler för ett parti bara för att andra partier inte anser det vara rumsrent. För det andra missbrukas partistödet också av de etablerade partierna. Numera behövs just inga medlemmar. I takt med att medlemsantalet rasar så ökar regering och riksdag partistödet. Precis som Sverigedemokraterna använder också andra partier partistödet till att bygga upp sin organisation.

Tyvärr handlar det allt oftare om att partiorganisationerna anställer fler ombudsmän som ska förklara för oss vanliga väljare vad vi ska tycka. Kanske pengarna skulle göra större nytta om de gick till att mobilisera folk för idéerna i stället.

Men vi har fått en baklängesdemokrati. Partistöd som ger riksdagspartierna en särställning och som bidrar till att partibyråkratin bara växer. Partistödets regler behöver sannerligen ses över.

Lotta Gröning

ARTIKELN HANDLAR OM