ÅSIKT

Alltid samma visa i företagstopparna

DEBATT
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Girighet är en av de sju dödssynderna, men i näringslivet och särskilt bland höga direktörer betecknas det närmast som ett sympatiskt drag. Det är bra att vara lite girig för då kan man tjäna pengar och göra bra affärer.

Vi har genom årens lopp upplevt hur många direktörer sett om sitt bo. Jättelöner har byggts på med stora bonusar. Och som grädde på moset: ofta en stor och vacker representationsvåning.

Det är inte olagligt att vara girig. Det är heller inte olagligt att vara omoralisk. Det är därför som Svea hovrätt friade Skandias direktör Lars-Eric Petersson från alla anklagelser. Han hade inget ansvar slår hovrätten fast. Det var inte hans fel att direktörerna inom Skandia fick mångmiljonbelopp i extra bonusar. Vem hade då ansvaret om inte företagets VD?

Den frågan ställer hovrätten också. Kanske var det styrelsen, undrar domarna bakom den friande domen? Förmodligen var det ingen. Det är alltid samma slutsats när högt uppsatta personer ställs till svars, nämligen; att ingen är ansvarig. Det bara blev så.

Girighet är som sagt en synd, men inget olagligt. That’s Life! Skandia bör fortsätta att heta SKAMDIA!

Till vanligt folk som åker dit för stöld om det så bara är en seg råtta i affären kan jag bara säga. Livet är orättvist.

Lotta Gröning