ÅSIKT

Fred är fint, men vill vi ha Nato?

DEBATT
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Carl Bildt vill göra om EU till en militär fredsmakt! Det låter fint som snus – med fred menar jag. Det var ju därför EU bildades, minns ni det? För freden!

Nu har Nato det yttersta ansvaret för säkerhetspolitiken. Det är därför som folkpartiet kräver att Sverige ska bli fullskaliga medlemmar i Nato. Det är bättre att vilja fred med Natobefäl än under FN-flagg om vi ska tro folkpartiet.

Carl Bildt är också nöjd. Vi har minskat utanförskapet konstaterar han efter regeringens första år vid makten. Vad nu det innebär? Vi vanliga svenskar kan bara gissa vad regeringens representanter suttit och lovat vid toppmöten och andra intima sammanträffanden. Folket har inte längre någonting att säga till om.

Folkomrösta om nya fördraget får vi inte. Trots att både grundlagen och demokratin urholkas. Det hjälper oss inte att ropa på Mona Sahlin. Hon är helt överens med Carl Bildt och alliansregeringen att vi svenska medborgare inte är kapabla att tycka något om EU.

Nu kommer alltså nästa steg – en militär fredsmakt. Det som står i vägen än så länge om vi ska tro Bildt är att Sverige inte tillräckligt snabbt får fram militära insatsstyrkor som kan kriga för freden. Hå hå ja, ja. Fred var visst ordet!

Lotta Gröning