ÅSIKT

Bromsklossarna är livsfarliga

DEBATT
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Enligt Vägverket dödades 473 människor i trafiken förra året. Det är 473 för många och dessutom ett stort misslyckande för nollvisionen. Som vanligt konstaterar jag att Vägverket skyller det stora antalet olyckor på för höga hastigheter.

Det råder ingen tvekan om att en hög hastighet ökar riskerna vid en eventuell olycka. Men hastigheten är bara den ena sidan av myntet. Den naturliga frågan som trafiksäkerhetsexperter borde ställa sig är: varför kör människor för fort?

Ett tungt vägande skäl, åtminstone om jag går till mig själv, är att många medtrafikanter kör för sakta. De håller inte ens hastigheten – är det 70 så kör de i 50 km/tim.

I längden blir ett sådant beteende oerhört stressande för trafikanter som jag, som åtminstone vill hålla hastigheten. Jag är inte ensam om att bli stressad av ”bromsklossar”. Enorma köer som leder till vansinniga omkörningar är vardagsmat i trafiken.

Det absolut viktigaste när det gäller att minska risken för olyckor borde vara att se till att trafiken flyter. Jag är beredd att gå så långt att jag kräver förbud för bromsklossar på vissa vägar.

Lotta Gröning