ÅSIKT

Svar på tal om "bromsklossar”

Läsarreaktioner på Lotta Grönings debattkrönika

DEBATT
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
Foto: LASSE ALLARD
Skäll inte – det går inte fortare för det!

Aldrig mer kör jag fortare än tillåtet

Efter 2 000 kronor i böter kör jag numera inte över den högsta tillåtna hastigheten och drabbas därför av vansinniga omkörningar av stressade förare.

Många knyter näven mot mig eller visar i vrede sitt långfinger. Ofta kör så kallade omdömesgilla förare enbart ett par meter efter mig och ligger på signalhornet.

Men jag väljer hellre att få ett blått öga av en arg bilist än att ta sparlån för att betala böter.

Hellre fem minuter senare än inte alls

Bromsklossarna bryter mot lagen

Varje dag kommer jag i fatt bromsklossar med mittlinjen som bästa vän. Dessa bilar bryter mot lagen om försvårande av omkörning. Om folket skulle börja använda backspeglarna och då upptäcka att det är mer än fem bilar tätt inpå så kör dom för sakta.

Christer, yrkeschaufför

Tack för den

Passade i somras på att kryssmäta Sverige för att se allt det fina vi har även norr om Dalälven. Har även två söner i Göteborg. Då jag bor i Småland så blev det mycket resor förra året. Det jag kan konstatera och reta mig på är följande: Mellan Bor-Värnamo och Växjö- Alvesta finns dom välsignade fartkamerorna där man som oftast blir omkörd i 120 för att sedan se dessa bromsljus innan kamerorna. Eftersom min och de flesta andras hastighetsmätare visar en glädje på 8-10% så kör jag enligt mätaren i 100 där det är nittio. Vad händer då? Jo man kommer ikapp bråttomfolket som saktat ned till åttio.Så håller det på. Miljövänligt?

Hur fint är det inte med farthållare? Ställer man in den på nittio så håller den det backe upp och backe ned. Ligger jag bakom en sådan så får jag gasa bra i uppförsbacken och bromsa eller växla ned i dom brantaste backarna och hur miljövänligt är det? Möjligtvis på grund av att det går i 80.

Ta gärna upp eländet med att inte använda blinkers. Blinka gör man väl innan filbyte och inte när man svänger. Gärna innan man börjar bromsa så behöver man inte grunna på varför. I den rondelltäta staden så blinkar många vänster och svänger höger. Sedan kvittar det om det står Connex, länstrafiken, ambulans, taxi eller vad som.

Det var inte mer än en vecka sedan som en, efter vad jag förstår, superkvinna gick till höger om mig på trottoaren i färdriktningen. Det var halt, mörkt, regnigt och hon bar inga reflexer. Däremot bar hon en mobil vid vänster öra Åhlenskasse i höger hand och utan att vända sig om går hon 90 grader vänster rakt ut i gatan. Vilken tur för henne att där fanns ett övergångställe. Vilken tur för mig att jag koncentrerade mig på att köra bil.

MD

ARTIKELN HANDLAR OM