ÅSIKT

”ÖB – the movie” – en riktig rysare

DEBATT
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Det måste vara den absoluta drömmen att få en 57 minuter lång film med sin högste chef i huvudrollen i julklapp. Lyckostar alla ni som jobbar inom försvaret.

Tanken var enligt informationsdirektör Staffan Dopping att de anställda skulle se filmen i lugn och ro under julledigheten med sina ”anhöriga”. Det låter dramatiskt, ungefär som en skräckfilm! För många var det kanske både oväntat och en smula skräckinjagande att se ÖB Håkan Syrén vara civilklädd, hugga ved och dricka kaffe.

Internt har filmen fått namnet ”ÖB – the movie” och kanske beror det på att filmens regissör har tagit detta fantastiska berättargrepp att visa ÖB civilklädd.

Men jag tror att det är en hint om framtiden. Försvarsmaktens uppgifter lär bli allt mindre sedan försvarsberedningen kommit fram till att nedsmutsningarna och förändringen av klimatet är det största hotet mot mänskligheten.

Med minimala hotbilder och med en ny militär organisation som anpassas för Natoinsatser kan de 32 000 anställda i försvarsmakten känna en viss oro.

3,7 miljoner kostade filmsatsningen, men jag tippar att många försvarsanställda hellre valt en cheddarost i julklapp. Tror ni inte?

FAKTA

Poliser ska bli mer synliga på gator och torg. Äntligen!

Inte nog med att tåg ofta är försenade, nu har det hänt att tåg avgår tio minuter före tidtabellen.

Lotta Gröning