ÅSIKT

Ingen oenighet i försvarspolitiken

DEBATT
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Jag är i Sälen på Folk & Försvars årliga konferens. ”Den tillhör klassikerna” sa en av deltagarna jag mötte. Det är Folk & Försvar och Almedalen på Gotland som vi inom politik och media måste åka på sa han. Det är nog många som tänker så. Jag träffade flera deltagare som var i Sälen på konferensen för artonde gången.

I söndags pratade EU:s vice ordförande socialdemokraten Margot Wallström och EU-ministern och folkpartisten Cecilia Malmström om den framtida säkerhetspolitiken. Det var verkligen roligt att lyssna på dem. Två entusiaster som dessutom var eniga om allting. Optimism är min ledstjärna, utbrast Cecilia Malmström. Det råder ingen oenighet längre i försvarspolitiken. Det enda som skiljer är en detalj

i definitionen av alliansfriheten.

Det slog mig att våra riksdagspartier egentligen inte är oeniga om något väsentligt.

EU:s soft power har skapat enighet om basen för samhällsbyggnaden. Det handlar om allt från den ekonomiska politiken till utrikespolitik och säkerhet. Det är enighet om grunderna för miljöarbetet och det fria rörliga kapitalet. Vad återstår? Lite detaljer möjligtvis – om poliserna ska synas mer på gatan och, just nu i alla fall, nivån i A-kassan. Men även det kan ju ändras.

Soft power är det nya. Nu behöver etablissemanget inga folkliga röster längre.

Lotta Gröning

ARTIKELN HANDLAR OM