ÅSIKT

Nu finns det kurser i att hålla tyst ...

DEBATT
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Lite då och då funderar jag över vilket sorts samhälle vi skapat. Det naturliga är inte längre så naturligt. Nu för tiden finns det folk som gifter sig med en docka eller har roddmaskin i källaren med tallbarrsdoft. Jag var i Japan för många år sedan och då minns att jag blev så fascinerad över att det fanns kurser för att lära sig att skratta. Nu finns det sådana kurser också i Sverige. Det finns bajskurser också. Där folk samlas en vecka och bajsar och analyserar avträdet.

I går läste jag att det också finns helgkurser där folk träffas och är tysta. Människor nu för tiden saknar tystnaden och träffas gärna i grupp och håller käften.

Ska vi skratta eller gråta? Det skulle kunna ha varit hämtat ur en framtidsroman, ni vet sådana där som sa att vi människor på 2000-talet skulle äta piller och vara servade av robotar. Men det är befogat att fundera över var mänskligheten är på väg. Varför satsar man massa pengar för att sitta och hålla tyst på en kursgård istället för att åka ut i skogen och lyssna på fåglarna och stillheten. Människan kanske har tappat initiativförmågan.

Vi ställer upp på det som ordnas bara det kostar pengar. Ett tips kan jag ge alla som söker ny spänning. I norra Finland går det bussresor ut i naturen bara för att titta på höstfärgerna! Skulle det vara något?

Lotta Gröning