ÅSIKT

Ved – fortfarande absolut billigast

DEBATT
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Jag var på geoenergilunch i Ikeas regi. Vad är nu detta tänkte jag när jag gick dit. Vi storsatsar till 100 procent på förnybar energi var budskapet från företaget. Spännande! Ändå blev jag lite förvånad när jag fick en timmes information om bergvärme. Jag har haft jordvärme i närmare tio år. Vi som är villaägare är inpräntade budskapet att det är billigare och att vi tjänar pengar. Döm då om min förvåning när jag upptäcker att industrin inte ens tycks vara med på vagnen. Kan det vara så illa att den bara hojtar om lägre elpriser utan att själv bidra till att minska kostnaderna och få ner elförbrukningen?

Men Ikea hade i alla fall anlitat en professor och duktiga bergvärmeborrare som sjunger teknikens lov. Trots detta chockartade uppvaknande om industrins efterblivenhet när det gäller miljövänlig energianvändning blir jag givetvis glad över att Ikea går i täten. Det är tur att något företag tar egna initiativ.

Men så där lyriska som de var på Ikea över bergvärmetekniken är inte jag. Jag gruffar hela tiden. Det är dyrt att driva pumpen, den tar ganska mycket energi. För mig är det fortfarande absolut billigast att elda med ved.

Lotta Gröning