ÅSIKT

Socialdemokraterna kritiserar ALLT

DEBATT
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Socialdemokraterna har ett dilemma som visar sig i oppositionspolitiken. Det är självklart för ett oppositionsparti att kritisera regeringen och den förda politiken.

Det är en huvudroll i det politiska spelet. Socialdemokraterna har, både som dåliga förlorare och inte minst som taggade kämpar att återta makten, tagit till storsläggan.

De kritiserar allt. Mona Sahlin har gått ut hårt på alla områden och lovar framför allt att återinföra rättvisan. Som om rättvisan fanns före valet.

Socialdemokraterna, som haft regeringsmakten länge, har anpassat politiken efter EU:s ekonomiska grundpelare och har banat vägen för många av de förändringar som sker nu. Utförsäljningen av statliga bolag till exempel, påbörjades av Göran Perssons regering. Samma regering ville införa försämringar för deltidsarbetslösa och fattade dessutom beslut om om att tvinga arbetslösa att flytta till jobb. Sossarna hatar hushållsnära tjänster, men många ministrar har både haft barnflicka och städhjälp. Nu nyttjar Göran Persson avdraget för hushållsnära tjänster trots att han spottade på reformen i valrörelsen.

Socialdemokraterna behöver analysera sin politik. Det krävs trovärdighet om de ska återfå makten. Jag undrar så vad en socialdemokratisk rättvisa betyder i den praktiska politiken?

Lotta Gröning

ARTIKELN HANDLAR OM