ÅSIKT

Sverige borde ha djurpoliser

DEBATT
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Jag hör många veterinärer som närmast uppgivet muttrar om att svensk djurskyddslagstiftning är ett skämt. Djuret som vanvårdas ska i princip vara dött eller få bäras bort från platsen för att veterinärerna ska kunna ingripa. Det krävs oerhört starka bevis för att få någon fälld för djurplågeri.

I USA däremot finns djurpoliser som hämtar in djuren när en anmälan om djurplågeri kommer. Därefter utreder de fallet. Så borde det vara i Sverige också. Men vår svenska myndighetskultur vilar på byråkratiska regelverk. Det är så fiffigt upplagt att våra svenska djurskyddskontroller alltid sker genom att kontrollanten i god tid i förväg talar om att de ska komma. Då är det lätt att ge ett utmärglat djur lite hö och vatten och snygga till i ladugården.

Det hjälper inte hellre att anmäla djurägare för vanvård. Också i sådana fall får djurägaren besked om att kontrollanten kommer. Är djuren inte dödende blir det på sin höjd en anmärkning. Tröstlöst säger veterinärerna. Förskräckligt säger jag.

Jag saknar verkligen Djurskyddsmyndigheten. Vart tog du vägen Matz Hammarstrand? Ni rörde i alla fall om i grytan och retade folk. Jag minns glädjen jag kände när ni slog larm om att hästar är flockdjur och inte ska gå ensamma. För att inte tala om när ni konstaterade att också fiskar har känslor.

Lotta Gröning