ÅSIKT

Så lätt glömmer de klimathotet

DEBATT
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Så var det det där med klimathotet som alla politiker vurmar så för. Även USA:s president George Bush. Klimatfrågan har numera fått status och genererar både glans och glamour åt gamla trötta politiker. Isbjörnarna är utrotningshotade, glaciärerna smälter och politikerna reser världen över i sina jetplan och håller toppmöten.

Det går bra så länge börsen går uppåt och ekonomin fungerar tillfredsställande. Men blir det skakigt ekonomiskt, då försvinner alla ambitioner för miljön.

Eller rättare sagt, då anpassar man miljöambitionerna till ekonomin, ungefär som Svenskt Näringsliv poängterade på vår debattsida för någon månad sedan när de uppmanade oss att shoppa mer för att rädda miljön.

Shoppa mer, är budskapet.

Den policyn har nu USA tagit till sitt hjärta. Den amerikanska kongressen genomför nu ett stimulanspaket för att folk ska handla mer. Vuxna amerikaner får flera tusen kronor att handla för genom en särskild skattelättnad.

Det krävs nämligen krafttag för att rädda tillväxten i ekonomin. Vad är bättre än att folk shoppar i bästa slit- och släng-anda? Om företagen får pengar och om börsen går upp så kan de satsa mer på miljöåtgärder, tror ni inte det?

Lotta Gröning