ÅSIKT

Sjuk en dag – det är inte utanförskap

DEBATT
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Vi har fått en debatt om utanförskapet. Fredrik Reinfeldt började redan i valrörelsen och pratade känslosamt och intensivt om de människor som levde i ett utanförskap. Socialdemokraterna blev först mållösa och tysta och fick på sin höjd fram att bidrag är bra.

Nu har både socialdemokraterna och miljöpartiet analyserat utanförskapet och kommit fram till att regeringen räknar in alla de människor som går på bidrag. Det är orealistiskt, hävdar båda partierna, att klumpa ihop alla som är borta, kort eller lång tid med ersättning. Är en människa sjuk några dagar lever hon inte i utanförskap.

Så långt är det bara att instämma. Men jag har ändå problem med debatten. Visst är det bra om färre och inte fler människor lever i utanförskap men grundproblematiken finns ju kvar.

Det är för många människor i välfärdslandet Sverige som är med! De lever under existensminimum, vissa stämplas som fattiga. De flesta kan inte påverka sin egen situation utan är i händer på byråkrater som vet bäst.

Det är maktlösa människor utan trygghet. När partierna äntligen börjar närma sig deras problem då blir det en partipolitisk träta om hur de utsatta människorna ska räknas.

Goddag Yxskaft är den bästa kommentaren till detta.

Lotta Gröning