ÅSIKT

Akademiker- tanter utan stöd

DEBATT
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Hallå politiker och fackföreningsfolk, kommer ni ihåg att sjuksköterskorna strejkar? Igår utvidgade syrrorna sin strejk och nu är 7150 medlemmar i konflikt. Bland allmänheten har syrrornas strejk haft stort stöd.

En sifo som gjordes i samband med att strejken bröt ut visade på att 80 procent av allmänheten stöder deras krav på högre lön. Det är människor som förstår sjuksköterskornas värde och vet vilket ansvar de har.

Annat är det med socialdemokraterna och LO. Där är maktetablissemanget antingen helt tysta eller också emot strejken. Lite märkligt tycker jag eftersom de annars hojtar så argt om samhällets orättvisor och alliansregeringens brutala slag inte minst mot kvinnorna. Men när det gäller är det lika tyst till vänster som till höger i politiken.

Sjuksköterskorna som bestämt sig för att försöka bryta mönstret och kräva lön efter det arbete de utför och det ansvar de tar. Men osynliggörs totalt av det parti som borde stå på deras sida.

Mona Sahlin har skrivit ett välfärdsavtal med kommunal där det ingår ett krav på skäliga löner, men det gäller uppenbarligen inte sjuksköterskor. LO tycks anse att akademikertanter inte ska tro att de är något och ha mer löneökningar än deras förbund.

Solidaritet är visst ett ord som arbetarrörelsen fortfarande använder. Jag undrar så hur de definierar solidariteten.

Lotta Gröning

ARTIKELN HANDLAR OM