ÅSIKT

Domstolarna – på förövarnas sida

DEBATT
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Ibland är det svårt för oss icke jurister att förstå rättsväsendet. Häromdagen kom domen mot de ungdomar som sparkade ihjäl Riccardo. Förövarna fick straffrabatt och till och med sänkt straff i Svea hovrätt. Om de varit vuxna hade de dömts till sex års fängelse. Det är uppenbarligen mera okej att vålla någons död om man som dessa grabbar betecknas som barn.

I går kom domen mot pappan i Rödeby som sköt ihjäl en ung människa och skadade en annan. Han frikändes helt eftersom han bedömdes vara psykiskt sjuk vid tiden för dådet. Det är uppenbarligen okej att döda någon under psykisk störning. Och till råga på allt får nu pappan i Rödeby tillbaka geväret.

Det finns andra exempel också. Aftonbladet skrev i går om en man som kört rattfull 48 gånger och dömts 77 gånger för olovlig körning. Häromdagen var han nära att köra ihjäl en ett-årig flicka och hennes mamma.

Visst har mannen fått straff, korta straff, men så fort han kommer ut fortsätter han att köra onykter. Polisen står handlingsförlamad för att han inte dödat någon än.

Det är inte alltid lätt att förstå logiken i straffrätten. Det tycks som om domstolarna alltid ställer sig på förövarnas sida. Egentligen är det inte så konstigt att många människor inte litar på rättsväsendet.

Lotta Gröning