ÅSIKT

”Tjejer, vi måste höja våra röster”

DEBATT
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Hipp, hipp hurra! Nu ger det socialdemokratiska kvinnoförbundet sitt stöd till sjuksköterskestrejken.

Men tjejer, det handlar inte bara om pengar. Sjuksköterskornas kamp handlar också om att bryta en manlig maktstruktur, att ge kvinnors arbete en högre status och framför allt få oss att förstå att omvårdnad av människor inte är kall.

När några kvinnor äntligen vågar kräva sin rätt, då tystnar det politiska etablissemanget. Den manliga maktstrukturen med sina kvinnor i ledband försöker tiga ihjäl vårdstrejken.

Kvinnoförbund i andra partier – gör som s-kvinnorna! Tänk själva och stöd era systrar som försöker bryta förlegade mönster som förtrycker kvinnor. Klarar sjuksköterskorna av den här striden kommer det att gynna andra kvinnor.

Industrin behöver inte alls vara löneledande. Det är föråldrat, de stora industrierna har lämnat landet. Det är tjänstesektorn som ger oss jobben, som försörjer oss. Vi kvinnor bär bördorna men vi får inte skäligt betalt för vårt slit.

Det har ingen betydelse om vi är sjuksköterskor, undersköterskor, småföretagare, direktörer, affärsbiträden, bankpersonal, ekonomer eller tjänstemän. Är vi kvinnor har vi sämre villkor.

Gör uppror nu!

Lotta Gröning