ÅSIKT

Engla har stängt dörren

DEBATT
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Engla är död och begravningen är över. Jag undrar hur många som såg SVT:s direktsända begravning. Jag gjorde det inte. Det blev en upprörd debatt om tv-sändningen. Många tyckte att det hela var både absurt och förskräckligt. Det var visst Marianne Rundström som skickades ut på detta märkliga uppdrag, att kommentera en tio-årig flickas sista resa.

Historien om Engla är sorglig. Kanske fyllde hennes död och lidande något behov av vrede och sorg hos många svenskar. Kanske fick familjen också stöd av detta enorma intresse för att hylla och hedra Engla.

Men nu är det över. Det är tyst. Familjen är ensam med sin sorg. Det har säkert blivit tomt och till med jobbigt när allt återgår till vardagen. Media jobbar med helt andra nyheter.

Engla var en alldeles unik person sa hennes rektor i ett tal. Hon ansåg att det var viktigt att allt var rättvist. Nu tycker säkert Engla att hennes mamma ska få sörja ifred. De enorma mediaintresset för Engla har många kritiker vänt till familjens nackdel. Att det var familjen som regisserade medias intresse. Så enkelt är det inte. Media har en egen drivkraft, att locka tittare och lyssnare och att sälja sina tidningar. Engla öppnade dörren för många intressenter, men nu har hon stängt den. Låt henne vila i frid och låt familjen vara.

LOTTA GRÖNING