ÅSIKT

Rätt låt vann!

1 av 2
DEBATT
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Så här några dagar efter schlagerfestivalen är det himla lätt att vara efterklok, och jag tänker vara det.

Här ni tänkt på att vi har i Sverige ett givet koncept på vår medverkan i denna tävling. Vi röstar fram en låt som låter ungefär lika som föregående år, som framförs av en ungefär lika populär artist. Sedan hamnar låten etta på alla svenska topplistor och media börjar skriva om vilka enorma chanser vi har i tävlingen.

Stora personreportage, direktrapporter på plats och ingående skildringar om vilka jubel artisten möts av i och utanför repetitionslokalen.

Så kommer då den stora stunden då tävlingsbidraget framförs. Sverige håller andan. Någon muttrar om att Östeuropa bara röstar på varandra. Alltså precis som vi i Västeuropa och Norden gjort i alla år. Sedan inser vi snabbt under omröstningen att det inte går särskilt bra för Sverige. Jumboplatser och kval börjar bli vår hemmaplan.

Schlagerfestivalen har förändrats men vi låtsas inte om det, Nya kulturer har kommit in, det har blivit mer show och fler ”udda” låtar. Men vi skakar bara på huvudet undrar vad det är för tokstollar i de andra länderna. Så väljer vi en ny typiskt ”svensk låt” som inte har en chans!

I år vann Ryssland.

Det var utan tvekan rätt låt som vann!

Lotta Gröning

ARTIKELN HANDLAR OM