ÅSIKT

Drömmer du om en plats på vårdhem?

DEBATT
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Att bli gammal är inte lätt! Det är inte många i dag som drömmer om att tillbringa ålderns höst på ett vårdhem eller äldreboende. Där enda tryggheten är en statlig inspektör som ska övervaka att folk inte vanvårdas.

Vi är säkert många som haft någon släkting som farit illa. Någon som är gammal, ensam och hjälplös. Min mammas moster hotade med att ta livet av sig om hon inte fick byta vårdhem.

Just nu har jag flera vänner som gråter när de pratar om sina släktingar. De har släktingar som är vårdpaket utan människovärde. Så fort jag tänker på min mamma så gråter jag, säger en vän.

Som gammal är du mindre värd. Allt slit i livet, allt du bidrog med för samhällets utveckling, för tillväxten och tryggheten är ingenting värt. Som gammal är du bara en kostnad. Mår du psykiskt dåligt får du ett piller, maten kommer färdiglagad i plastförpackning och kan du inte klara dig själv får du lägga dig vid fem. Detta trots att många som jobbar inom omsorgen gör allt för att de gamla ska ha det bra. Men vare sig antalet händer eller tiden räcker till.

Det ringde en gammal tant, hon var 87. Hon bodde hemma och klarade sig på egen hand, men hon ringde och grät. Hon var livrädd för den dagen då hon skulle tvingas in på något hem. Jag vill inte, sa hon, jag vill inte. Kan någon hjälpa mig?

Men det finns säkert många som också har bra erfarenheter av sitt äldreboende.

Berätta, mejla oss: [email protected]

Lotta Gröning