ÅSIKT

Skrik högt om vår offentliga vanvård

DEBATT
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Vår äldreomsorg får svidande kritik av regeringens utredare Torbjörn Larsson. Äld-reomsorg är inte mycket mer än förvaring, säger han. De äldre är inga individer inom den så kallade omsorgen utan en kollektiv massa, säger han. Som gammal blir man degraderad som män-niska. Larmrapporterna om vanvård duggar tätt.

Jag har själv tänkt på hur många behandlar gamla. En del talar till och med barnspråk med dem och blir förvånade om någon vill ha en cigarett eller ett glas vin.

Vi upphör inte att vara människor bara för att vi blir gamla. Med tanke på att vi lever längre och blir friskare borde de äldre ses som en självklar resurs i samhället. Men de har tappat både sin makt och pondus.

Pensionärsorganisationer opponerar sig mest mot att landets pensionärer inte får en skattesänkning som alla andra, fast de egentligen borde skrika högt om de gamlas människovärde. Men det är precis som i samhället i övrigt, de som har pengar och förmågan att göra sin röst hörd tar all plats.

Vi snackar om att våra idrottsmän ska bojkotta OS för Kinas sätt att behandla sitt folk. Det vore nog på sin plats att bojkotta Sverige också. Vi har ingen anledning att slå oss för bröstet så länge vi accepterar offentlig vanvård.

Lotta Gröning