ÅSIKT

Regeringens budskap: ni är fuskare allihop!

DEBATT
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Konsten att knäcka en människa har blivit något av regeringens specialitet. De försämringar som genomförs i trygghetssystemen skapar oro och rädsla. Den förändring av sjukförsäkringen som riksdagen beslutar om i morgon har ingenting med arbetslinjen att göra. Det syftar bara till att ge de människor som inte har ett arbete en odräglig tillvaro.

Alla stämplas nämligen som fuskare, regeringen utgår ifrån att folk som är sjuka är lata. Många människor som just nu kämpar med sin rehabilitering för att komma tillbaka till arbetet får med det nya sjukreglerna en enkel biljett till socialen.

Har de tur kanske de får stöd där, men annars blir det bara en hållplats på vägen ut ur samhällsgemenskapen.

Det är Försäkringskassan som får tolkningsrätten över regelsystemet. Som vanligt kommer vi att få se hur rädda handläggare och höga chefer aldrig tar ansvar för ett beslut.

De skyller alltid på regering och riksdag som fattat lagarna om någon protesterar. Det innebär att drabbade människor blir maktlösa, de kan aldrig träffa en byråkrat eller politiker som tar ansvar.

Det är enkelt att slå på människor som redan ligger. Det är inga modiga politiska beslut som regeringen står för denna gång.

Lotta Gröning