ÅSIKT

Det är inte längre ”vi” som bygger landet

DEBATT
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

LO har förlorat 150 000 medlemmar. Mona Sahlin sa för någon månad sedan att fortsätter socialdemokraterna att tappa medlemmar i den takt som nu varit är partiet borta om tio år. En befogad fråga är, vad har hänt med arbetarrörelsen?

Både LO-ledning och partiledning talar ofta om att folk inte förstår politiken eller ser vad som faktiskt görs. Men det är bara en analys utifrån en maktposition som utgår ifrån att folk helt enkelt är för okunniga att förstå sitt eget väl.

Krisen handlar inte om ledningens oförmåga att få ut sitt budskap, snarare tvärt om. Vänsterrörelser har stora problem i ett nyliberalt ekonomiskt system. De har svårt att förklara varför fri konkurrens och krav på stora vinster inom omsorgen är viktigare än fler händer i vården. Vänsterns ekonomiska politik skiljer sig inte nämnvärt från högerns. När den förda politiken inte längre utgår från människors vardag utan från rent ekonomiska överväganden om stora vinster förlorar vänstern sin trovärdighet. Bara vi får tillräckliga överskott i finanserna blir det bra för faster Beda.

Vänsterns förlorade trovärdighet handlar om att den inte längre ser människan som förutsättning för tillväxt och välfärd. Det är inte längre ”vi” som bygger landet.

Arbeta får vi göra, bördorna får vi dela, men vinsterna som förr gick till gemensam välfärd hamnar nu i någon annans ficka.

Lotta Gröning