ÅSIKT

Den renrakade terrorismen

DEBATT
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

På redaktionen tjöt flashlampan, TT meddelade att två män gripits för att de fört in sprängmedel på kärnkraftverket i Oskarshamn. Sverige höll andan. Terrorister i svenska kärnkraftverk - kunde det vara möjligt? De båda gripna hade inget gediget brottsregister bakom sig utan var vanliga familjefäder som var på ett entreprenadjobb i kärnkraftverket.

Deras familjer var chockade, personalen på kärnkraftverket var chockade. Hur kunde säkerheten vara så dålig att det gick att forsla in sprängmedel? Ledningen fick gång på gång svara på frågan och hängde upp sitt försvar med att ”de åkte ju i alla fall fast”.

Efter några dagar lade sig tumultet. Det blev ganska tyst från polisen och plötsligt dyker ett nytt TT-telegram ner på tidningen. Plastkassarna med sprängmedelsrester har polisen skickat per post till laboratoriet. Då började vi ana ugglor i mossen. Skicka bevis som ska styrka terrorattentat per post är ju löjligt.

Sedan visade det sig att allt var löjligt. Det var inte rester av sprängmedel på platskassen, det var raklödder.

De stackars männen som utpekas som grova brottslingar fick gå hem och framför allt skylla sig själva. Vi har inte gjort något fel fastslog snabbt åklagarmyndigheten. Männen ska inte ha något skadestånd.

Inte ens en rakapparat vill staten bjussa på!

Lotta Gröning