ÅSIKT

Dom där!

DEBATT
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Jag lyssnade på partiledardebatten i Riksdagen i onsdags. Den var understundom riktigt rolig, men det var en sak som störde mig. Det var ”dom där” som partiledarna pratade om. Dom som lever på bidrag eller dom som behöver bidrag. Nu handlade det om arbetslösa, sjukskrivna eller på annat sätt utslagna människor, men det kunde lika gärna vara djur.

”Dom där” var en utgiftspost eller ett slagträ för den politiska retoriken, eller bara ett problem. Utanförskapets människor som inspirerar partiledare att formulera slagkraftiga argument och fick statsministern att ställa frågan, vem har rätt? Vem står för arbetslinjen?

Inget parti är nog det rätta svaret. Så länge politikerna inte förstår den verkligheten som långtidssjukskrivna och långtidsarbetslösa människor lever i kan det heller inte formulera någon arbetslinje.

Det kräver intresse av de människor det berör. Det kräver individuella strategier med rehabilitering och omskolning och inskolning på nya arbetsplatser. Det räcker inte med svenska och engelska på komvux eller överlåta ansvaret på den enskilda individen.

Utanförskapet är politikernas fel. De är politikerna som inte haft och inte har några lösningar för människor som av olika anledningar inte längre platsar på arbetsmarknaden eller orkar med sitt eget arbete.

Dom där uppe vill inte ta ansvar!

Lotta Gröning