ÅSIKT

Alla medel är tillåtna

DEBATT
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Den ökända partipiskan viner nu mellan stolarna i riksdagen. Enskilda medlemmar i alliansens fyra partier är instängda i ett hörn och utsatta för hårt tryck. ”FRA-lagen” ska röstas igenom – det har partiledningarna bestämt. När partiledningen bestämmer förväntas alla riksdagsledamöter att uppträda därefter. Det kan kallas demokrati när en majoritet bestämmer. I demokratins väsen finns också en gyllene regel som säger att majoriteten inte får förtrycka minoriteten. Men i de politiska partierna i allmänheten och i riksdagen i synnerhet har den regeln avskaffats. Partiledningar tycker att det är okej att förtrycka en minoritet för att få igenom sin vilja. Alla medel är tillåtna såsom utfrysning och mobbning.

Förtrycket av minoriteter är det avgörande skälet till att riksdagspartier håller på att förlora sin trovärdighet och sina medlemmar. Makthungriga centraler har tappat kontakten med sina väljare och tvingar partiets folkvalda att dansa efter deras pipa. Det kan inte kallas demokrati.

Spelet i riksdagen kring beslutet om ”FRA-lagen” är alltså ett totalitärt skådespel. Men det är också ett sorgligt skådespel. De enskilda riksdagsledamöter som vågar opponera sig och kanske till och med röstar emot förslaget är oerhört modiga. De värnar demokratin, men deras framtid i partiet är osäker. De får beteckningen populist och stämplas som illojala.

FAKTA

Var tredje elev hoppar av gymnasiet.

Allt fler unga blir alkoholister.

LOTTA GRÖNING