ÅSIKT

Brott lönar sig

DEBATT
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Om ungdomar begår ett brott säger samhället att det inte är så farligt. Oftast blir det inget efterspel alls från polis och socialtjänst, särskilt om förövarna är under femton år. Inte ens ett litet samtal, visar en undersökning som Brå (Brottsförebyggande rådet) har gjort.

Det har blivit en uppluckring i samhällsmoralen i synen på brott. Justitieombudsmannen kom också med kritik i går gentemot polisen. JO Mats Melin anser att alltför många vardagsbrott blir liggande utan utredning. Det handlar ofta om inbrott i hus eller bilar eller skadegörelse som drabbar allmänheten.

Polisen skyller på att man inte har tid. Men småbrotten är allvarligare än vi tror. Om människor inte möts med respekt och dessutom inser att polisen inte bryr sig då urholkas givetvis trovärdighet för både polis och rättsväsende. Det i sin tur leder till fortsatt uppluckring av samhällsmoralen. Typ ”snodde han min stereo, då tar jag hans”. Redan tar många lagen och moralen i egna händer. Särskilt besvärande blir det om brott lönar sig. Egentligen behövs det så lite. Ett allvarligt samtal med unga brottslingar där polisen, socialen och föräldrarna är inblandade. En poliskår som förstår att bara ett ynka inbrott i en bil kan upplevas som ett oerhört personligt påhopp. Har ni förtroende för polisen?

FAKTA

Svenska barn mår rätt bra!

Men svenska femtonåringar mår sämre än jämnåriga i andra länder.

LOTTA GRÖNING

ARTIKELN HANDLAR OM