ÅSIKT

Gå och kläm ministerns hand

DEBATT
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Nu tar socialförsäkringsminister Cristina Husmark Pehrsson sannerligen ett nytt grepp! I ett pressmeddelande meddelas att hon ”vill träffa alla förtidspensionärer”. Nu har en halv miljon förtidspensionärer chansen att skaka hand med ministern och berätta sin historia.

Det är en charmoffensiv, givetvis.Vi ska glömma åtgärderna mot de som tvingas arbeta trots att de är sjuka och rekommenderas att ligga ner i fall de inte orkar stå. Trots det är satsningen på att få förtidspensionärerna tillbaka i arbete värd att applådera. Det är det enda område där regeringen lyckats ta tag i strukturproblemet i välfärdsstaten. Många förtidspensionärer är tvångspensionerade. Politiker och ansvariga myndigheter har skrivit bort dem från arbetsmarknaden i brist på lösningar på just deras problem. Nu får de chansen att komma tillbaka och testa hur det känns att jobba utan att förlora sin pension.

Så därför alla förtidspensionärer, träffa socialförsäkringsministern! Kläm hennes hand, berätta din historia. Berätta också om de andra sjukskrivna och arbetslösa som bara fått piskan och ingen morot och ingen hjälp mer än att tvingas leva på existensminimum. Om en halv miljon människor berättar om verkligheten kan det få effekt.

FAKTA

Sydafrikas förre president Nelson Mandela kritiserar och fördömer Zimbabwes president Robert Mugbe.

Flygbolagens internationella organisation Iata vill inte att flyget ska ingå i utsläppshandeln för bättre miljö.

LOTTA GRÖNING