ÅSIKT

Den respektive maktfaktorn

DEBATT
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Tänk så många kompetenta kvinnor som tvingas förnedra sig offentligt bara för att leva upp till folks fördomar och moraldrömmar. I dag tänker jag på Michelle Obama, hustru till Barack Obama. Hon hyllade givetvis sin make på demokraternas konvent i Denver.

Hon talade om hur mycket hon älskar honom och beskrev honom som en förstående make som körde i snigelfart från BB oroligt tittande på henne och den nyfödda bebisen i baksätet. Hustrun till USA:s president ska vara trogen, lojal och änglalik och absolut inte ha några större egna ambitioner. Hon ska bara dyrka sin man. Ändå är allt bara bluff eftersom vare sig moralen eller etiken är särskilt framträdande i amerikanernas vardagsliv.

Tänk om vi hade samma yta i den svenska politiken? Filippa Reinfeldt har gjort vissa inbrytningar på området även om hon är en hårt arbetande karriärkvinna. Hon framställdes som en bakmamma, men det avslöjade statsministern i en intervju som en ren bluff. Men populär är hon i alla fall. Monas Bosse ser vi dock inte skymten av. Men Göran Persson försökte vinna politiska poänger på att pussa Anitra Steen. Det gick inte så värst bra.

Tur är väl det! Det bör vara politikens innehåll och inte sambon som är intressant.

Lotta Gröning