ÅSIKT

Sluta dutta – och korta arbetsdagarna

DEBATT
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Nu har TCO kommit med ett nytt förslag gällande hushållsnära tjänster. De vill att yrkesarbetande föräldrar med små barn ska få hjälp några timmar i veckan och att staten ska subventionera det till 90 procent. Det skulle innebära att även familjer med låga inkomster skulle ha råd.

Jag är inte emot hjälp i hemmet! Jag tycker heller inte att kvinnors arbete är sämre eller mer förnedrande än jobb som ofta utförs av manliga hantverkare som vi gärna anlitar hemma. Att städa är lika viktigt som att bygga en diskbänk eller reparera bron. Dessutom underlättar det om vi får hjälp med vardagsslitet.

Men detta jämställdsduttande från höger och vänster vågar aldrig ta tag i kärnproblematiken. Det handlar om att tiden inte räcker till för yrkesarbetande småbarnsföräldrar. På det finns bara en lösning, nämligen kortare arbetstid.

Men det vill inte fackföreningsrörelsen och inte heller några partier driva aktivt. Till och med vänsterpartiet har börjat skälva i den frågan.

Alla är rädda! Åtta timmars arbetsdag tillhör grundbultarna i detta samhälle. Vi vet vad vi har men inte vad vi får. Folk kan ju bli effektivare på kortare arbetstid – det är inte bra för facket.

Eller de kan göra mindre och bli ett inkomstbortfall och det är inte bra för företagen. Varför chansa på livskvalitet när staten ändå kompenserar utbrändhet och subventionerar hemhjälp.

Lotta Gröning

ARTIKELN HANDLAR OM