ÅSIKT

Makthavarna sviker medborgarna

DEBATT
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Alkoholism är en allvarlig sjukdom. Så mycket skada och elände som alkoholen ställer till för den drabbade personen och för nära och kära. Men alkoholen blir ännu farligare när människor väljer att sätta sig framför ratten och köra berusade.

Då är de inte längre bara en fara för sig själva utan också för andra människor. Det är många som precis som Andreas 16 år fått livet förstört av en rattfull bilist.

Sverige har en av världens hårdaste lagstiftningar mot rattfylla. Men lagen hjälper föga. Folk kör fulla i alla fall och inte bara en gång. Vissa åker fast gång på gång för rattfylla, de straffas men är snart ute på vägarna igen.

Hur är det möjligt? Svaret är enkelt, ansvariga makthavare sviker medborgarna när de inte på allvar tar itu med människor som är ett hot mot andra människor. Givetvis kan en lagstiftning inte lösa alla problem, men återkommande fall måste samhället ta ansvar för.

Om fängelse och indraget körkort inte hjälper måste andra metoder användas, antabus kanske, psykvård eller något annan behandling. Alkolås i alla bilar är också en bra vision.

Det dummaste är att inte göra någonting. Som medborgare, som bebis och barn som människa i trafiken borde vi känna oss säkra på att ansvariga politiker gör allt för att skydda oss från fulla människor bakom ratten.

Lotta Gröning

ARTIKELN HANDLAR OM