ÅSIKT

Pagrotsky sa nej. Det hedrar honom

DEBATT
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

EU-valet närmar sig med stormsteg och partietablissemangen har problem. De har svårt att hitta de rätta dynamiska personerna som kan toppa deras listor till parlamentet. Det är personer som med trovärdighet ska tala om för oss vad vi ska tycka. I EU-frågan tycker som bekant folket fel och vi förstår inte vårt eget bästa.

Bortsett från miljöpartiet och vänstern anser övriga partiet att riksdagen ska sköta alla viktiga beslut som rör EU. Att den representativa demokratin är helt satt ur spel och riksdagen endast representerar sig själva har ingen betydelse. Politikerna bara tutar och kör eftersom de har förstått visionen och deltar i detta enorma statsbygge som ska förändra världen.

Problemet med demokratin och folkliga förankringen finns inte bara i Sverige. Utan i hela EU, det blir så när man bygger stat uppifrån och byråkrater bestämmer dagordningen.

Socialdemokraterna som förpassade Leif Pagrotsky ut i kylan efter folkomröstningen om EMU eftersom han blev partiets populäraste nejsägare har nu länge försökt få honom att ställa upp som EU-parlamentariker. Men han tackade nej. Det hedrar honom.

Folkpartiet försöker med förre partiledaren Maria Leissner. Kristdemokraterna måste hitta en världsstjärna för att blidka alla sina väljare som tyckt fel i EU-frågan och som de mejat ner med ångvält.

Det blir inte lätt i valet för något parti

Lotta Gröning