ÅSIKT

Från fältsjukhus till bomber

DEBATT
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Försvarspolitiken är ett skämt! Fast så väldigt roligt är det inte när strategier för försvar och militära hot enbart handlar om den ryska björnen. Nu har björnen vaknat till liv. Ryssland har mer pengar att satsa på sitt försvar och det gör de.

De skramlar med vapen och går in i grannländer och västvärlden förfasar sig. Det var bara något år sedan som alla partier var rörande eniga om att det inte fanns något hot, inte ens på sikt. Nedmonteringen av folkförsvaret genomfördes i total enighet och var så omfattande att inte ens ett försvarsdepartement kändes nödvändigt.

Nu är vi ju ”medlemmar” i Nato, i den fredliga delen och våra attackplan används, som det heter, för att hjälpa folk i kris. Förr byggde vi fältsjukhus, nu bombar vi. Fördelen för försvaret var att de fick kriga trots att hotbilden var obefintlig.

Men nu stundar alltså nya tider. Den ryska björnen har rört på sig. Kommunpolitiker jublar över att arbetstillfällena får vara kvar och ÖB kan glädjas över mer pengar. Frågan är bara var pengarna ska satsas? Förmodligen gör vi som Nato och satsar på dyr teknisk utrustning och bättre luftförsvar.

Varför bryta Natotrenden? Folkförsvaret är ju redan dött. De som en gång stod i kö för att göra värnplikt har tröttnat. Nu lär väl en elitarmé byggas upp kan jag tänka.

Lotta Gröning

ARTIKELN HANDLAR OM