ÅSIKT

Vem är det som ska köpa Jas?

DEBATT
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Så var det detta med Jas – ett av Sveriges dyraste industriprojekt. Tillika en misslyckad satsning för försvaret. Planen höll inte måttet och det beställdes dessutom för många. Det har sin tur bidragit till att regeringen gör allt för att dumpa planen i andra länder och vissa måste till och med skrotas.

I ett desperat försök att rädda ansiktet har flygplanstillverkaren Saab tagit fram ett lite vassare plan. Några gamla plan ska förbättras och sedan har man tagit fram en prototyp på en mer slagkraftig Jas-kärra. Den hoppas försvarsminister Sten Tolgfors att kunna sälja till Norge.

I går sa han i Ekot att om Norge köper planen då ska också svenska försvaret få 40 nya plan.

Charmoffensiven mot Norge är total. Det svenska näringslivet åker land och rika runt och lovar industrietableringar bara norrmännen köper Jas. Alltså precis som regeringen gjorde i Sydafrika.

Men det ser dystert ut åtminstone om jag ska tro mina norska journalistkollegor. Norrmännen vill inte ha Jas och inte det norska försvaret heller. Det amerikanska stridsflygplanet som valet står mellan är mycket vassare, har mycket mer attack än Jas-planet. Dessutom är Norge med i Nato och det finns många som anser att man ska handla med sina samarbetspartners. Det vore konstigt annars.

Men Sten Tolgfors hoppas ändå – och ÖB med kan tro, att få 40 nya plan vore väl lycka för dem!

Lotta Gröning